SUUR PIDUSÖÖK by Carter Conlon

„Üks inimene tegi suure pidusöögi ja kutsus paljusid. Ja pidusöögi alates läkitas ta oma sulase kutsutuile ütlema: Tulge, sest kõik on juba valmis!“ (Luuka 14:16-17). Ehk teisisõnu – see mees esitas kutse suurele vastuvõtule. Täpselt nõnda nagu Issand kutsub sind ja mindki saama osa Tema imelisest elust ja jõust. Saama osa visioonist, juhatusest, varustatusest ja tulevikust, mis kõik on seal „banketil“ leitavad. See kõik on juba valmis.

Samas aga hakkasid kõik kutsutud leidma sadu põhjuseid, miks nad ei saa minna. Pole kahtlustki, et osad lihtsalt ei tahtnudki minna. Samas aga ei saa ma lahti tundest, et osad kogesid kui kohustust võtta endaga midagi banketile kaasa. Ehk tundsid nad piinlikkust omaenda kesiste võimaluste pärast, mis lõpuks viis neid otsuseni vastata kutsele eitavalt.

See on sama dilemma, millega sina ja mina tänagi silmitsi seisame. Jumal ütleb: „Ma tahan teha midagi su elu kaudu.“ See on üks imeline kutse Jumalalt. Samas aga on paljudel inimestel otsekui kaasasündinud tunne, et nad peavad ka ise midagi tegema. On see ju me tänapäeva ühiskonnas üsna levinud, et pulma minnes võetakse kaasa kingitus, mille väärtus vastab vähemalt pakutava õhtusöögi hinnale. Teades selle piibliloo põhjal, et banketi hinnaks oli Jumala Poja, Jeesuse Kristuse veri, oleks üsna jabur mõelda, et meie sinuga suudaks tuua kaasa midagi samaväärset. Me ei suudaks seda isegi siis, kui tunneks kohustust. Meil kulub ikka üsna palju aega, et mõista, et tegu on banketiga, kuhu võid minna „just sellisena nagu oled“. Prohvet Jesaja ütles: „Ka see, kellel ei ole raha, tulgu, ostku ja söögu! Tulge, ostke ilma rahata…siis te saate süüa head ja kosutada ennast rammusate roogadega.“ (vt Jesaja 55:1-2).

Jeesus jätkas Luuka 14:33 „Nõnda siis igaüks teie seast, kes ei jäta maha kõike, mis tal endal on, ei saa olla minu jünger.“ See ei tähenda nüüd seda, et peaksid oma maja maha müüma, oma pangakonto tühjaks tegema ja töölt lahti võtma. Jeesus viitas pigem sellele, et pead loobuma omaenda mõtteist teha seda kõike üksi ja omast jõust. Tänapäeva põlvkonna keskel valitsevad Kristuse vastased jõud on liiga tugevad. Kaasaja trendid liiguvad täiega vastupidises suunas sellele, mida Jumala Sõna ütleb. See võitlus on liiga kõva ja meie inimlikest ressurssidest ei piisa, et omadega ise hakkama saada. Seetõttu peamegi heitma kõrvale kogu iseendast sõltumise ning ilmuma kohale Jumala imelisele banketile just sellistena nagu oleme.

__________
Carter Conlon liitus Times Square’i koguduse pastorite meeskonnaga ps. David Wilkersoni kutsel 1994 aastal. 2001 aastal sai temast koguduse vanempastor. Tugev, samas kaastundlik juht, kes on pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel.