KUI OLULINE ON ANDESTADA OMA VAENLASTELE JA ÕNNISTADA NEID?

Paulus kirjutab: ”...andke maad Jumala vihale.“ (Roomlastele 12:19) Ehk teisisõnu ütleb ta: „Kannatage ära kõik halb, pange see maha ja minge oma eluga edasi. Olgu te elu täis Püha Vaimu.“ Samas aga, kui me pole nõus andestama meile tehtud halba, peame me silmitsi seisma alljärgnevate tagajärgedega:

Me saame olema rohkem süüdlased kui see inimene, kes meile haiget tegi
Jumala arm ja halastus meie suhtes saavad olema suletud. Ja kui asjad hakkavad me elus viltu minema, ei saa me sellest aru, sest me elame sõnakuulmatuses.
Meie tagakiusaja etteasted röövivad meilt igasuguse rahu ja ta saab võidutsema täiega, jättes meisse ühe alalise haava.
Kuna Saatan on suutnud edukalt juhtida meid kättemaksumõteteni, saab ta meid juhtida ka surmavate pattudeni. Ja meie üleastumised saavad olema palju hullemad kui arvata võiks.

Õpetussõnade autor ütleb: „Arukus teeb inimese pikameelseks ja temale on auks üleastumine andeks anda.“ (Õpetussõnad 19:11) Ehk teisisõnu – me ei tohiks teha midagi enne kui meie viha on lahtunud. Me ei tohiks vihasena olles langetada ühtki otsust, rääkimata nende täideviimisest.

Me toome au oma Taevasele Isale, kui vaatame mööda meile põhjustatud valust ja andestame meie suhtes sooritatud eksimused. Selle tegemine tugevdab meie endi iseloomu. Kui me andestame nõnda nagu Jumal andestab, kingib Ta meile ilmutuse õnnistustest ja maitsest, mille sarnast me ealeski veel kogenud pole.

Jeesus on käskinud meil armastada neid, kes on hakanud meie vaenlasteks ja teha seda järgneval kolmel viisil:

1. Me peame õnnistama neid
2. Me peame tegema neile head
3. Me peame paluma nende eest

Jeesus ütleb Matteuse 5:44: „Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad.“