JUMALA VÕIMSAD INIMESED by Jim Cymbala

Nimekiri Taaveti võimsatest sõjameestest 1 Ajaraamatu 11:22 tutvustab meile ka Benajat, kelle vallutused hõlmasid kahe vägeva Moabi mehe tapmist ning ka lõvi tapmist libedas, lumises kaevus. Kuid mis veelgi hämmastavam – ta võttis rajalt maha ka ühe egiptlase, kes oli piisavalt pikk, et mängida Chicago Bulls’i korvpalli meeskonnas. See 2,3 m pikkune hiiglane vibutas oma oda, mille vars oli sama jäme kuni mõni kraani toru, samal ajal kui Benajal oli käes vaid väike kepp. Kuid sellest hoolimata „kiskus ta egiptlase käest piigi ning tappis tema ta oma piigiga. Seda tegi Benaja, Joojada poeg, ja tema oli…lugupeetuim nende kolmekümne hulgas…“ (1 Ajaraamatu 11:23-25). Mitte doktorikraad polnud see, mis tol ajal kellelegi au tõi. Ühtlasi polnud au allikaks tingimata ka inimese rahaline seis, mõjujõud või ligipääs meediale. Austus tuli selle läbi, kui saavutasid midagi kuninga heaks.

Kes saavutab midagi Jumala heaks täna? Kus on need olukorrad, kus vaenlane lüüakse tagasi? Sest see on kõigi vaimsetele asjadele häälestunud inimeste suurim igatsus. Neid ei kütkesta peensusteni lihvitud jutlused või peenelt toimivad organisatoorsed tehnikad. Mistõttu taaskord tekkib küsimus: kus on need võimsad Jumala poolt võitud mehed ja naised, kes tõesti muudaks midagi?

Usun, et tean vähemalt ühte Jumala võimast inimest. Üht filipiinlannat, Rina Gatdula’t, kes on nagu õde mulle ja mu naisele Carolile. Jumal saatis ta me Brooklyn Tabernacle’i kogudusse juba selle alguspäevil, omades üht väga vaprat meelsust, mis on osutunud meile suureks õnnistuseks. Kui me koguduseabilised pelgasid vahel mõnda joodikut või vaenulikult meelestatud inimest, kes me teenistustele aegajalt ära eksisid, siis Rina tegeles nendega täie julgusega, mis saadud Pühalt Vaimult. Kuigi tal pole erilist avaliku kõnelemise andi, oli tal palve –ja eestpalve teenistus, mis kandis meid läbi nii mitmestki lahingust. Oli siis küsimus uue kogudusehoone leidmises või palvetes mõne tagasilangenu pärast, et viimane võiks pöörduda tagasi Issanda juurde. Rinal oli see sama Benaja vaimsus. Ta ei lase Jumalast lahti, kui erinevate vajadustega inimesed altaril abi otsivad. Ta tunneb hästi asjade „läbi palvetamise“ peent kunsti. Paljud on leidnud pääste ja vabanemise Kristuses, kuna Rina seisis koos nendega kuni lõpuni Jumala armutrooni ees.

Tänasel päeval külastab Rina erinevaid kogudusi, mille Brooklyn Tabernacle on rajanud – nii Ameerikas kui ka väljaspool seda – tuletades neile meelde kõiki asju, mida nad suudavad teha Jumalas. Temast kiirgab alati välja seda erilist palve meelsust, olgu ta siis Haarlemis, San Franciscos, või Peruu pealinnas Limas. Ta on elav näide kangelaslikust usust.




__________

Jim Cymbala alustas Brooklyn’i Tabernacle kogudusega väikeses, viletsas seisus hoones, mis asus kahtlases linnaosas ja kuhu kuulus algul vaid 20 liiget. Põlise Brooklyn’i asukana on ta nii David kui Gary Wilkersoni pikaajaline sõber ja pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel.