JUMAL, KUS SA OLED?


Kord ühel õhtul istus Jaakob avatud taeva all ja madistas Jumalaga: „Issand, kuidas ma küll selle supi sisse sattusin? Sa andsid mulle nii suured tõotused. Sa ütlesid, et juhatad ja hoiad mind; et täidad oma plaanid mu elu suhtes. Kuidas siis see küll võib olla Sinu juhtimine? Mis lepingu-suhe siis see küll on? Issand, mul lihtsalt pole mingit tulevikku!“ (vt. 1 Moosese: 32:24-26).

Sa võid nüüd omaette arutella, et: „Võib-olla Jaakob ei otsinud Jumala juhtimist teatud valikute osas, mida oli teinud. Võib-olla ta langetas need omaenese tarkuses.“ Võib-olla tõesti! Kuid see kõik on täiesti kõrvaline teema. Jumal oleks võinud sekkuda igal võimalikul hetkel, aga Ta ei teinud seda.

Fakt on see, et me võime omada murtud ja kahetsevat vaimu ja ometigi seista silmitsi probleemidega. Võib-olla sina ja su abikaasa lähete läbi kohutavast katsumusest ja sa oled palunud: „Issand, ma ei mõista. Ma tean, et mu süda on õiges kohas ja ma käin ühes Sinuga, mistõttu milleks siis see kohutav katsumus?“

Enamus meist, nagu Jaakobki, arvame, et alistunud palvetavatel kristlastel ei tohiks olla mingeid muresid ega kannatusi. Me ei peaks seisma silmitsi kohutavate ja hirmuäratavate olukordadega, mis ähvardavad meie tulevikku. Kuid ometigi peitub reaalsus selles, et alandlikud, meeltparandavad, palvetavad kristlased kogevad samuti suuri kannatusi ja häda.

Piiblis pole kusagil tõotatud, et Jumal hoiab meid probleemide eest. Samuti ei luba Ta meile kerget liulaskmist tööpostil ega vabastust katsumustest. Tegelikult ütleb Ta hoopis: „Õiget tabab palju õnnetusi, aga Issand tõmbab tema neist kõigist välja.“ (Psalmid 34:20). See salm ei ütle, et Jumal päästab meid kõigist õnnetustest, vaid et Ta toob meid välja kõigist õnnetustest. Paulus räägib Jumala armastuse sügavuste ja kõrguste mõistmisest. Samas ei hoidnud Jumal teda laeva huku eest. Tegelikult lasi Ta oma apostlil kogeda kividega loopimist, peksu ja häbi. Paulus ütleb, et ta oli hädadega tuttav nii maal kui merel, nii pättide kui omade seas.

Võime aegajalt nuttes mõelda: „Jumal, kus Sa oled? Miks sa pole mind sellest välja viinud?“ Kuid vaatamata sellele, et Jumal laseb meil läbi minna asjadest, mis panevad proovile me hinge, päästab Ta meid siiski ühel või teisel moel neist kõigist asjust, nõnda nagu Ta tegi Jaakobi ja Paulusegagi.