RÕÕMUHÜÜDED

Olles teel Jeruusalemma, läks Jeesus Samaariast ja Galileast läbi, jõudes vahepeal ka ühte nimetusse alevisse. Väljaspool alevit olid koha sisse võtnud 10 pidalitõbist, olles igati räpases ja häbiväärses seisus. 9 neist pidalitõbistest olid juudid ja 1 samaarlane. Tolle aja juudid ei omanud samaarlastega mingit pistmist, rääkimata nende puudutamisest või veel enam koos elamisest. Kuid ühine mure ja häda oli need 10 meest kokku toonud. Kodutute hüljatutena olid nad sunnitud elama alevist väljaspool asuvas isoleeritud laagris.

Seaduse järgi oli pidalitõbistel käsk hoida teistest 60-100 m kaugusele ja kui inimesed neist mööda käisid, pidid nad hüüdma: „Roojane, roojane!“ Need mehed kerjasid, nuiasid ja sõid toitu, mille poole teised isegi ei vaadanud. Eeldatavasti nad toitusidki prügikasti kraamist.
Piibel esitleb pidalitõbist kui võrdkuju patusest, kes elab häbis – väärastatud ja hukka lastud patu kohutavate mõjude poolt.

Mul pole aimugi, kuidas need 10 pidalitõbist Jeesusest kuulsid. Võib-olla mõni hulkurist pidalitõbine oli neist mööda läind’ ja rääkinud neile Jeesuse poolsetes imelistest pidalitõbiste tervendamistest teistes linnades ja külades. Igal juhul – nad teadsid, et Jeesus saab neist mööduma, mistõttu nad ootasid ärevalt Temaga kohtumist.

Olen sageli mõelnud, kas nad – nähes Jeesust ühes jüngritega mööda teed tulemas – hakkasid oma käeköntidega vehkima. Viitasid nad oma puuduvatele jäsemetele? Või lehvitasid oma räpaste riideräbalatega? Me ei tea, kuidas nad Jeesuse tähelepanu püüdsid, kuid kui Jeesus juba kuuldekaugusele jõudis, hüüdsid nad täiest kõrist: „Jeesus, Õpetaja, halasta me peale!“

Nad ei palunud raha ega surres taevasse pääsu. Nad palusid armu! Otsekui anudes: „Jeesus, kuidas Sa saad üldse vaadata sellist armetut olukorda ja mitte olla armuline?“ Olen kindel, et Jeesus ei krimpsutanud mitte hetkekski nägu ega pööranud pilku nende pealt. Ta vaatas neile otse silma ja lausus suures kaastundes: „Minge näidake endid preestritele!“ (Luuka 17:14).

Usun, et elu, tervis ja jõud voolasid koheselt selle kümne mehe sisse. Ja üksteise järel võisid nad näha, kuidas nende käed, näod, soomuseline nahk ja kõik muu hakkasid muutuma. Tervekoeline nahk sai taastatud nende jäsemetel ja nägudel ja nad hakkasid paranema!

Mäletad sa veel seda tundi, mil’ Jeesus oli armuline su suhtes? Kui puhta ja elavana sa siis end tundsid? Hõiskasid sa, kuna kogesid Tema puhastavat väge? Kogesid sa, kuidas uus elu voolas su sisse? Need mehed pidid kogema seda elu! Võid olla enam kui kindel, et suur elevus täitis neid ja nad lasid kuuldavale võimsa rõõmuhüüde!