MEIE HETKE KANNATUSED

Oled võib-olla hetkel läbi minemas kohutavast katsumusest, kuid samas tead, et küsimus pole üldse selles nagu tegeleks Jumal su elus mõne patuga. Nii ka mõtled, miks laseb Jumal sul kannatada nii kohutavat valu?

See võib olla, et su kannatuste põletav ahi on mõeldud selleks, et kinkida sulle elu muutev ilmutus. See on just see, mis juhtus Iiobiga. Iiob tegi keset oma kannatusi ühe imelise avastuse: vaatamata sellele, et tal olid täisteadmised Jumalast, ei tundnud ta Teda siiski nii isiklikult ja lähedaselt, kui oleks võinud. Seetõttu ta ka tunnistas: „Ma olin ainult kõrvaga kuulnud kuuldusi sinust, aga nüüd on mu silm sind näinud. Seepärast ma võtan kõik tagasi ning kahetsen põrmus ja tuhas.” (Iiob 42:5-6).

Ajal, mil Iiob sellest katsumusest läbi läks, oli ta vähemalt 70-aastane ja ta oli kogu oma elu teadnud Jumalat. Mingil hetkel ehitas ta Jumalale altari, kus ta veetis mitmeid aulisi tunde Teda ülistades ja kiites. Jumal oli õpetanud talle aastaid oma teedest ja müsteeriumitest. Iiobile oli õpetatud Jumala trööstist, pühadusest, loomusest ja vihast. Ühtlasi oli ta ka õppinud Jumala majesteetlikkuse, väe ja tarkuse kohta. Samas aga, kui need üle mõistuse kohutavad kriisid Iiobit tabasid, polnud ta enam üldse võimeline Issandat nägema. Selle asemel sai Jumalast talle hoopis ähmane teoloogiline termin. Jumal, kes oli olnud nii suur osa tema igapäeva elust, tundus nüüd olevat kaugel kõigest, millest Iiob oli läbi minemas. Korraga tundus Jumal olevat vaid jutluste seeria, surnud sõna, teadmine, mille taga polnud mingit elu ega väge.

Usun, et see oli see, mida Jumal tahtis algusest peale Iiobi elus esile tuua. Sest me armastav Isa igatseb, et me Ta lastena tunneks Teda oluliselt sügavamal tasandil, kui vaid see, mida kogeme tavalistel jumalateenistustel, piiblitundides või palveõhtutel. Ta tahab, et tunneksime Teda isiklikult ja väga lähedaselt, kogedes Teda igas oma elu valdkonnas. Kaasaarvatud siis ka keset elu suurimaid katsumusi ja kannatusi. Ta igatseb olla nii palju enamat me jaoks, kui vaid mingi suretatud kirjatähega teoloogia Jumal. Ta tahab, et tunneksime Teda Isana, kes teab kõike, on alati me lähedal, omab täit kontrolli iga me eluolukorra üle ja hoiab me kätt kõige raskemaski olukorras. Meie hetke kannatused toovad meis esile ühe kahest: kas kalgistunud südame ja uskmatuse vaimu, või aulise nägemuse sellest, et Jumalal on kontroll kõige üle, mis meid puudutab.