TUGEV USK RASKETEKS AEGADEKS by Claude Houde

Piibel maalib meile pildi, mis on ühtaegu õrn, kui ka isiklik ja tuletab meile meelde, et Jumal kuuleb alati meie nuttu (Psalmid 6:9). Osad piiblitõlked ütlevad ka, et Jumal loeb kokku, võtab vastu ja tunneb igat me pisarat.

See usualtar, mida meid on kutsutud ehitama ajal, kui ebakindluse tuuled, viha, hirm ja kahtlused meid igast küljest räsivad, on vahel kõige raskem altar, mida ehitada. See puudutab üksikema, kes vaatab oma hirmunud, vihast ja distantsi hoidvat poega, kes alles eile tundus nii armsa ja toredana. Ta lebab öösel oma voodis ja küsib iseendalt: „Kes on see koletis, nii õel ja ülbe, kes kannab mu poja riideid? Miks ometi? Kuidas ma küll kasvatan üles poja, kellel pole kodus isa?“ See puudutab sind ja mind, kuid haigus on meid jalust niitnud ja me kõrvus kostuvad ikka veel arsti hirmuäratavad sõnad vähist, mis tekitab meis ühtaegu hirmu kui paanikat. See puudutab mõnda vallalist, kes on ümbritsetud oma abielus sõpradest ja nende lastest ning kes üksildusse mattudes küsib: „Issand, millal? Miks?“ See puudutab ärimeest, kes andis aastaid kõike, mis tal oli. Andis oma parima ja seisab täna siiski silmitsi pankrotiga. Ta tunneb, et on kadunud, kasutu, jõuetu ja täielik läbikukkuja.

Taoline usk kõnnib läbi surmavarju oru ja litsub edasi ning käib radu, mille pole „risti turistid“ ei julge vaadatagi. Kuid see on just see koht, kust leiad eest tõelised kristlased. Leiad kirgliku pastori, kes sureb seesmiselt tuhandeid kordi, kui näeb oma kogudust inetul moel lahknemas. Leiad usumehe või naise, keda on petetud ja hüljatud ning kellesse on lahutuse tagajärjel löödud selline haav, mida enam keegi ei saa tervendada. Tema hing on nii katki, et tal on tõepoolest tunne, et ta jääbki lonkama kogu eluks.

Kuid ometigi on üks usk, mis ehitab üles, taastab ja äratab taas ellu. Aabraham kaotas oma altari (vt 1 Moosese 12). Maal oli põud ja Piibli sõnad annavad meile väga tõese, samas valuliku pildi sellest, mis Aabrahamiga tegelikult juhtus.

Armas lugeja, Piibel on asendamatu tõe peegeldaja ja selle eesmärk ning siht on päästa su elu (vt Jaakobuse 1:23-25).

__________
Claude Houd on Eglise Nouvelle Vie (Uue Elu Koguduse) juhtivpastor Montrealis, Kanadas. Pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel. Uue Elu Kogudus on kasvanud tema juhtimise all käputäiest inimestest enam kui 3500 liikmeliseks, olles üks väheseid edukaid protestantlikke kogudusi Kanadas.