KÕLBMATU SULANE

„Kasutu sulane“ on see, kes „mattis“ oma talendi maha. Ta oli liiga laisk, et investeerida oma elu ja aega Jumala huvide tarbeks. Ta oli Jumala asjade suhtes hoolimatu. See oli see hõivatud mees või naine, kes tuli jumalakotta korra nädalas, et hoida alal oma näilist usku. Kuid Jumal ütleb taolise pooliku ja korratu teenimise kohta järgmist: „Sa halb ja laisk sulane! Sa teadsid, et ma lõikan sealt, kuhu ma ei ole külvanud, ja kogun sealt, kuhu ma ei ole puistanud. Siis sa oleksid pidanud mu raha andma pankurite kätte, ja tulles ma oleksin saanud oma osa kätte vahekasuga. Ja kõlbmatu sulane heitke välja kaugele pimedusse, seal on ulgumine ja hammaste kiristamine!” (Matteuse 25:26-27; 30).

Milline nutt ja hala saab olema seal, kui kõlbmatu sulase raamat avatakse. Kohtunik näitab kogu maailmale, kui palju aega ja energiat ta kulutas raha teenimisele, otsides isiklikku turvatunnet, kuhjates summasid oma pangaarvetele, närvitsedes, eirates oma perekonda, unustades Jumala ja hüljates osaduse teiste usklikega. Sel päeval toob Jumal esile iga koguduses toimunud ürituse eiramise; iga laiskusest ja enesekesksusest lähtuva tegevuse. Ja siis laotub Ta sulase eest lahti kõik see, millele ta kogu oma elu kulutas: majad, autod, mööblid, jahtlaevad, riided, ehted, aktsiad ja kautsjonid.

Kohtuniku silmist lähtuv säde süütab selle kõik ja see on hetkega läinud. Kohtuniku ees seisev ingel hoiab oma peos vaid järelejäänud tuhka sellest kõigest. Ja Issand pöördub kõlbmatu sulase poole ning ütleb: „See on kõik, mis su tormakast elust järgi jäi. Ma vajasin sind ja kutsusin sind, kuid sa ignoreerisid Mind. Sa pühendasid nii vähe aega mu jaoks, kuni lõpuks tõrjusid mu sootuks. Sa raiskasid kogu oma elu vaid peotäie tuha nimel. Ometigi oli sind hoiatatud, et see põleb kui rohi lõkkes!

Kui palju kahetsust saab sel päeval kogema see, kes ei leia täna aega Jumala jaoks! Jah, ta käib oma naise ja lastega iga pühapäev kirikus, sest „nii ju tehakse“, kuid Ta süda ei kuulu Jumalale.