MURTUD SÜDA

Arvasin kord, et tean kõike murtud südamest. Arvasin, et olin elus kogenud omajagu murtust, kuni Püha Vaim avas mu silmad selle sõna sügavama tähenduse suhtes. Taavet ütles: „Issand on ligi neile, kes on murtud südamelt, ja päästab need, kellel on rusutud vaim.“ (Psalmid 34:19).

Murtus tähendab enamat kui vaid nutmist, kurbust, rusutud vaimu või alandust. Pole kahtlustki, et paljude südamed, kes nutavad, pole tegelikult murtud. Paljude vaim, kes ägavad Jumala ees, pole tegelikult rusutud. Tõeline murtus vabastab südames suurima Jumala väe, mida Ta eales võiks ühegi inimese kätte usaldada. Suurima väe, kui see, mis äratab üles surnuist või see, mis tervendab haigused ja hädad! Jumala Vaim ütles mu südamesse: „Ma näitan sulle, mida Jumal murtusena näeb, et võiksin vabastada sinuski sarnase väe, kui varemeis seis kord käes on.“ See murtus toob endaga kaasa väe taastada varemeid – väe, mis toob Jumalale erilise au ja austuse keset raskeid aegu.

Murtus on seotud müüridega – mahakistud, kokkuvarisenud, hävitatud müüridega. „Jumalale meelepärane ohver on murtud vaim, murtud ja purukslöödud südant ei põlga Jumal. Tee head Siionile oma head meelt mööda, ehita Jeruusalemma müürid!“ (Psalmid 51:19-20). Jumal seostas Jeruusalemma müüre südame murtusega.

Las ma tuua sulle ühe näite tõeliselt murtud südamega mehest: „Siis ma tõusin öösel üles, mina ja mõned mehed koos minuga, ilma et ma kellelegi oleksin rääkinud, mis Jumal mu südamesse oli pannud Jeruusalemma heaks teha; ka ei olnud mul kaasas muud looma kui see, kellega ma ise ratsutasin…Siis ma läksin öösel orgu mööda ülespoole ja vaatlesin müüri; seejärel ma pöördusin ümber ja tulin tagasi tulles Oruväravast sisse.“ (Nehemja 2:12, 15).

Nehemja vaatas keset ööd müüri. Heebrea keeles kasutatakse siin müüri kohta sõna „shabar“, mida kasutatakse ka Psalmides 51:19 „murtud südame“ kohta. Osad arvavad, et Nehemja süda sai murtud siis, kui ta „istus maha, nuttis ja leinas mitu päeva, ja paastus ja palvetas taeva Jumala ees.“ (Nehemja 1:4). Samas oli kogu see nutmine ja Jumala ees olemine alles kogu tema murtuse algus. Nehemja süda sai täielikult murtud alles siis, kui ta tuli Jeruusalemma, nägi selle varemeid ja asus tegutsema, et olukorda muuta!