VÄÄRTUSETUSE TUNNE

Väärtusetuse tunne tabab meid kui katk ja me tõmbume endasse ning mõtleme: „Ma tegin seda jälle! Ma pole põrmugi muutunud. Ma ei saa kunagi Kristuse sarnaseks. Ma käitun endiselt nagu mingi titt; nagu täiega ebaküps kristlane. Miks ma ometi ei muutu?“

Mu armsad, Saatan tahabki teid hoida pidevalt muretsemas oma puuduste ja vähese küpsuse pärast. Ta tahabki panna teid arvama, et seda võidujooksu on võimatu joosta, mistõttu te heitute ja jääte mängust välja.

Selge see, et me aegajalt ikka komistame, kuna võidujooks kestab seni, kuni Issand tagasi tuleb. Kuid sellest hoolimata peame end taas jalule ajama ja edasi minema. Jumala Sõna ütleb võidutsemise kohta järgmist: „Jah, igaüks, kes on sündinud Jumalast, võidab ära maailma.“ (1 Johannese 5:4). „Võitja pärib selle kõik ning mina saan temale Jumalaks ja tema saab minule pojaks.“ (Ilmutuse 21:7).

Võidutsema ehk millestki võitu saama, tähendab „ületama ja võtma parim kõigist kiusatustest ja takistustest“. Mis on sinu takistused? Iga uus lihalik püüe; iga läbikukkumine püüdes olla Kristuse sarnane; iga tuju välja näitamine; kibedus või ärritumine? Taavet kirjutas: „…mu patt on alati mu ees.“ (Psalmid 51:5). See mees paljastati abielurikkuja –ja mõrvarina terve maailma ees. Ta kirjutas veel ka järgmist: „Sest kõik mu pahateod ulatuvad üle mu pea; nagu raske koorem on need läinud rängemaks, kui ma suudan kanda…Ma olen küürus ja kõnnin kummargil, ma käin kurvalt kogu päeva.“ (Psalmid 38:5-7).

Mis siis, kui Taavet olekski jäänud pabistama ja muretsema oma läbikukkumiste pärast? Ta parandas meelt kõige täiega ja oli seejärel võimeline ütlema: „Sina muutsid mu kaebuse mulle ringtantsuks; sa vallandasid kotiriide mu seljast ja panid rõõmu mulle vööks.“ (Psalmid 30:12) Kiireim viis, kuidas saada lahti väärtusetuse tundest, on uskuda Kristuse andestusse, sest Tema on valmis andestama igal ajal. „Sest sina, Issand, oled hea ja andeksandja, ja rikas heldusest kõigile, kes sind appi hüüavad.“ (Psalmid 86:5).