NAD LÖÖVAD EKRAANI SÄRAMA by Claude Houde

Üks suurimaid üllatusi, mis värsket usklikku tabab, kui ta hakkab lugema ja avastama Piiblit, on see, et ta näeb, kuidas kõik Piiblis esile toodud mehed ja naised on nii ütlemata inimlikud. Piibli jutustustes pole mingit meiki, trikke ega näolapi kohendusi. Ei mingeid Hollywoodi käsikirju ega veatuid „suuremad-kui-elu“ kangelasi, kes on liiga head, et olla tõsi.

Üks põhjuseid, miks Piibel on endiselt läbi aegade aasta aasta järel ülemaailmne bestseller, on selles, et iga temas leiduv tegu ja karakter on lihtsalt nii kütkestav ja haarav. Piibel on kõige enam loetud raamat kogu maailmas, sest need 66 raamatut, mis Piibli moodustavad, on kui peegliks sellest, kust igaüks meist varem või hiljem oma peegelduse leiab. Ja kuigi Vana Testamendi mehed ja naised jäävad meist üsna kaugele oma aja, ruumi, konteksti, kommete ja kultuuri poolest, on nad ometigi meile hästi lähedased tänu oma inimlikkusele ja inimlikele läbielamistele. Ainuüksi pilgust neile piisab, et tõdeda, et nad on inimesed, kes sõna otseses mõttes „löövad ekraani särama“. Piibli lugemine on kui ülim kogemus „päriselu seriaalist“! Iga lehekülg ja rida kinnitavad meid, viies meid edasi inimelu teatri esiridadesse, mis on otseselt seotud kõige Pühamaga.

Me kogeme ärevust, õõvastust, äratundmist ja liigutust kõigi nende seikluste, võitluste, lootuste, kahtluste, kire ja usu tõttu, kuna need on nii valusalt ja vaigistamatult sarnased me endi eludele. (Või vähemalt kellegi elule, keda me tunneme, kui kõne alla kerkib küsimus, mis puudutab juba liiga lähedalt me mugavustsooni. Nii lähedalt, et me pöörame pilgu peeglist ära). Need elulised piiblilood panevad meid nii nutma kui naerma. Meie vaim saab purustatud nende läbikukkumistest ja vigadest, mida nad teevad ning tõstetud üles igast võidust, mida nad kogevad.

Kõik need mehed ja naised seal Jumala Sõnas on pesuehtsast lihast ja luust. Nad unistavad, kannatavad, langevad, nutavad, pettuvad ja saavad reedetud oma parimate sõprade poolt või nende poolt, keda nad kõige enam usaldasid. Vahel nad kardavad seda, mis on nende sees. Nad võivad kogeda tohutuid kahtlusi ja vibutada suures vihas või segaduses rusikat taeva poole, kogedes tohutut valu. Nad saavad haavata ja jooksevad verd. Nad pööravad selja Jumala poole ja kahtlevad täiega Tema olemasolus, kuni mõni tragöödia tabab neid ja nad jooksvad tuha nelja tagasi Jumala juurde. Nad on nii tugevad ja samas nii nõrgad. Nad ei tee seda, mida peaks ja sageli teevad just seda, mida kõige enam vihkavad ja mille osas teavad, et see on vale. Nad unistavad ilust ja üllusest, paremast maailmast, õiglusest ja eluga uuesti otsast peale hakkamisest.

Piibel on tõeline aaretelaegas, mis täidetud tahumatute teemantidega. Iga selle raamat ja peatükk peegeldab inimkogemuste külgi, mis otsivad kõike elulist, igavest ja tähendusrikast. Lugedes Piiblit võid sa avastada Jumala ja leida iseenda.

__________
Claude Houd on Eglise Nouvelle Vie (Uue Elu Koguduse) juhtivpastor Montrealis, Kanadas. Pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel. Uue Elu Kogudus on kasvanud tema juhtimise all käputäiest inimestest enam kui 3500 liikmeliseks, olles üks väheseid edukaid protestantlikke kogudusi Kanadas.