JUMAL KUULEB ME PALVEID

Oled sa kunagi olnud masendunud või depressioonis? Oled sa kunagi olnud nii murest murtud või hirmunud, et pole saanud öösel magada? On su elus olnud aegu, kus olid omadega nii nullis või nii vaevatud, et keegi ei suutnud sind trööstida? Oled sa olnud omadega nii lääpas, et oled olnud valmis alla andma, tundes, et su elu on vaid kui üks suur läbikukkumine?

Ma ei räägi siin füüsilisest konditsioonist. Ma ei räägi siin inimestest, kelle keemiline tasakaal on paigast ära või kes põevad vaimuhaigust. Ma räägin siin kristlastest, kes aegajalt maadlevad depressiooniga, mis tabab neid kui välk selgest taevast. Ja nende taoline seis pole tingitud vaid ühest, aga sageli mitmest faktorist korraga. On aegu, kus neid tabavad löögid nii mitmest kohast korraga, et nad on täiega jalust niidetud ja nad ei suuda näha kaugemale oma meeleheitest.

Kui samastad end kõige ülaltooduga, on Psalmid 77 kirjutatud just sulle, et aidata sind välja su hirmudest ja meeleheitest. Need salmid on kirjutatud Aasafi nimelise mehe poolt, kes oli preestrite soost pärit leviit Iisraelis. Aasaf oli ka laulja ja tegutses Taaveti poolt määratud koorijuhina. Ta kirjutas 11 psalmi, mis olid täis otseseid nõuandeid Jumala rahvale, nii et ma nimetaks teda lausa ilmikust jutlustajaks.

Aasaf kirjutas 77 Psalmi peale seda, kui oli langenud tohutusse meeleheitesse. Ta olukord läks nii hulluks, et teda ei lohutanud enam miski: „Mu hing ei lase ennast trööstida.“ (Ps.77:3) See jumalakartlik mees oli nii meeleheitel, et mida iganes ka keegi ei öelnud või teinud ta heaks, miski ei suutnud tuua teda välja tema ahastusest. Isegi Aasaf ise ei suutnud selles olukorras midagi öelda: „Ma olen rahutu ega suuda rääkida.“ (Ps.77:5) Ometi oli Aasaf palvemees. Näeme seda selles samas Psalmis, kus ta tunnistab: „Ma tõstan oma hääle Jumala poole ja hüüan; ma tõstan oma hääle Jumala poole, et tema mind kuuleks.“ (Ps.77:2).

Ma olen kindel, et Aasaf oli kuulnud Taaveti analoogset tunnistust Psalmides 34:16 „Issanda silmad on õigete poole ja tema kõrvad nende appihüüdmise poole.“ Taavet ütleb selle Psalmi varasemas osas veel ka järgmist: „Ma otsisin Issandat ja tema vastas mulle ning tõmbas mu välja kõigist mu hädaohtudest…Siin see armetu hüüdis, ja Issand kuulis ning päästis tema kõigist ta kitsikustest.“ (Psalmid 34:5, 7)