TÕELINE ARMASTUSLUGU

Üks 1970 aasta film „Armastuslugu“ sisaldas endas tsitaati, mis sai väga kuulsaks: „Armastus on see, kui ei pea kunagi vabandust paluma.“ Filmis võib see ju nii olla, kuid päriselus on see sulaselge vale otse põrgust. Jumala Sõna kohaselt tähendab armastus ka andeks palumise õppimist.

Üks ärritunud mees uhkeldas laialt: „Jätsin eile õhtul oma naise maha. Temal on alati olnud õigus ja minul mitte, kuid seekord ma sellega ei leppinud. Ma ei lase tal enam end jalge alla tallata. Tean, et mul on seekord õigus, mistõttu ma ei alla anna. Hoian kodust eemale seni, kuni ta roomates mu juurde tagasi tuleb ja tunnistab, et ta eksis täiega.“

Nõnda samuti nagu mehed ja naised peavad õppima ütlema: „Anna andeks!“, peavad nad ka õppima ütlema: „Ma annan sulle andeks.“ Jeesus hoiatas, et Jumala andestus meie suhtes on otseses seoses meie andeksandmisega neile, kes meie vastu eksinud. „Ja kui te olete palvetamas, siis andke andeks, kui teil on midagi kellegi vastu, et ka teie Isa taevas annaks teile andeks teie eksimused. Kui te aga ei anna andeks, siis ei anna ka teie Isa, kes on taevas, teie eksimusi teile andeks.” (Markuse 11:25-28).

On su abikaasa petnud sind? Oled sa abielurikkumise tõttu haiget saanud? Avastasid ehk juhuslikult salasuhte? Kas sellele järgnes tõeline meeleparandus? Püüad sa kõigest väest, et andestada ja unustada? Sa ei pruugi küll kunagi unustada, kuid sa pead õppima andestama. Sind võivad terve su eluaja jälitada kujutluspildid oma abikaasa teise mehe / naise käte vahel olemisest. See võib sulle igavesti haiget teha ja kurvastust valmistada. Kuid kui su abikaasa on näidanud üles tõelist jumalakartlikku kurvastust kogu loo pärast ja püüab kogu hingest seda sulle kuidagigi heastada, pead sa andestama. Kuid mis veelgi enam – pead igaveseks loobuma kiusatusest kogu teema uuesti päevavalgele kaevata. Tuhanded ja tuhanded abielud on elanud üle abielurikkumise, kuid seda ainuüksi seetõttu, et siirale patukahetsusele järgnes ka Kristuse sarnane andestus. Kui aga sorgid pidevalt vanas ja inetus minevikus, sead oma abielu ohtu.

Piibel ütleb: „Arukus teeb inimese pikameelseks ja temale on auks üleastumine andeks anda.“