NAD VÕIDAVAD LAHINGU by Claude Houde

„Siis tulid amalekid ja sõdisid Iisraeli vastu Refidimis. Ja Mooses ütles Joosuale: „Vali meile mehi ja mine sõdi homme amalekkide vastu! Mina seisan kõrgendiku tipus, Jumala kepp käes.” Ja Joosua tegi, nagu Mooses temale ütles, ning sõdis amalekkide vastu; ja Mooses, Aaron ja Huur läksid kõrgendiku tippu. Ja sündis, et niikaua kui Mooses hoidis oma käe ülal, oli Iisrael võidukas, aga kui ta laskis oma käe vajuda, oli Amalek võidukas. Aga kui Moosese käed väsisid, siis nad võtsid kivi, asetasid selle temale alla ja ta istus selle peale ning Aaron ja Huur toetasid tema käsi, üks siitpoolt ja teine sealtpoolt; siis ta käed seisid kindlalt kuni päikeseloojakuni. Ja Joosua võitis mõõgateraga Amaleki ning tema rahva. „ (2 Moosese 17:8-13)

Kui Mooses seisis seal mäe otsas, käed sirutatud taeva poole, sümboliseeris see tema sõltuvust, usaldust ja usku Jumalasse, et Too annab talle võidu ta vaenlaste üle. „Sest see on Issanda võitlus.“ (1 Saamueli 17:47). „Meie võitluse relvad ei ole ju lihalikud, vaid need on Jumalas vägevad kindluste mahalõhkumiseks.“ (2 Korintlastele 10:4) Ühtlasi ei saabu see võit „väe ega võimu läbi, vaid minu Vaimu läbi, ütleb vägede Issand.“ (Sakarja 4:6).

Nii nagu Moosese elus, on meiegi eludes samad võitlused ja võidud. Ma ei suuda midagi iseeneses või iseenese jõust ning põrun haledalt, kui loodan iseenda ideede, kogemuste, ressursside või jõupingutuste peale. Neil nähtamatutel igavikulistel võitlushetkedel, kui lahingud on tulised ja me elud, pered, teenistused või tulevik kaalul, saavutame me võidu vaid siis, kui seisame palves Jumala mäel, tõstes alistunult ja usaldavalt käed Tema poole.

Seal mäel sünnib midagi erilist. Moosese käed väsivad ja hakkavad tasapisi vajuma, mispeale tuul lahinguväljal pöördub ja võit hakkab kalduma vaenlase poole. Valatakse verd, sõdurid hukkuvad või saavad haavata, orgu täidavad karjed ja pisarad. Vaenlane annab aga hirmuäratavalt tuld, lastes kuulda metsikul sõjahüüul. Mis toimub?

See sama armee, mis alles hetk tagasi oli võidukas, langeb praegu tapatalgute ohvriks. Aaron ja Huur saavad aga korraga aru, mis toimub. Nad astuvad Moosese kõrvale – üks ühele, teine teisele poole – ja hoiavad ta käsi üleval, luues kui vaimse pildi ühtsusest, lojaalsusest ja toest. Nad otsekui ütleks sellega: „Mooses, me oleme sinuga! Me saame aru, et Jumal on seadnud sind me juhiks ja me tahame seista koos sinuga. Me mõistame selle printsiibi olulisust ja tahame lasta käiku oma usu. Tahame kaitsta ja väestada Jumala rahvast keset lahinguvälja seal orus.“

Vaenlase vägivaldne ja hävitav pealetung, mille peatamine tundus veel hetk tagasi võimatuna, võtab korraga uue pöörde. Jumala rahval pole küll mingit täiendavat relvastust, kuid sellest hoolimata on nad siiski võitmatud ja nende armee on võimas. Nad võidavad selle lahingu!

__________
Claude Houd on Eglise Nouvelle Vie (Uue Elu Koguduse) juhtivpastor Montrealis, Kanadas. Pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel. Uue Elu Kogudus on kasvanud tema juhtimise all käputäiest inimestest enam kui 3500 liikmeliseks, olles üks väheseid edukaid protestantlikke kogudusi Kanadas.