TÕE NOOL

Enamus kristlasi tunneb kergendust, et nad pole kaasatud Pauluse „surmapattude“ nimekirja: „Või te ei tea, et ülekohtused ei päri Jumala riiki? Ärge eksige: ei kõlvatud ega ebajumalateenijad, ei abielurikkujad ega lõbupoisid ega meestepilastajad, ei vargad ega ahned, ei joodikud ega pilkajad ega riisujad päri Jumala riiki!“ (1 Korintlastele 6:9-10). Paljud usklikud pingutavad täiega selle nimel, et mitte kuritarvitada Jumala armu ja ometi mõistavad, et nende usuelu ei vea Jumala pühade standardite kohaselt välja. Lugedes järgmist salmi, kogevad nad kui läbilõikavat tõenoolt: „Ja sellised olid mõned teiegi seast. Kuid teie olete puhtaks pestud, te olete pühitsetud, te olete õigeks tehtud Issanda Jeesuse Kristuse nimes ja meie Jumala Vaimus.“ (s 11). Korraga meenub neile mõni nende salajane patt, millest nad pole suutnud lahti öelda ja nad mõtlevad endamisi: „Oota, aga – kui mind on puhtaks pestud ja pühitsetud, siis miks ma ei suuda loobuda sest’ harjumusest? Ma polegi veel päris vaba!“

Võib-olla oled sinagi pöördunud hiljaaegu tagasi mõne oma vana himu juurde. Oled ehk külastanud mõnda porno lehekülge internetis, rikkunud abielu või tegelenud homoseksuaalse patuga. Või võib-olla oled varastanud midagi oma tööandja tagant või võtnud väikese napsu teel koju. Mis iganes su harjumus ka poleks – sa tead, et sa pole selles vallas vaba. Seetõttu ära siis ka imesta, kui hakkad tundma nagu Taavet: „Ma mõtlen Jumalale ja oigan…ja mu vaim nõrkeb.“ (Psalmid 77:4).

Millal iganes Jumal näeb mõnda oma last maadlemas mõne himu –või sidumisega, astub Ta kiirelt mängu, et tuua meid tagasi kuulekuse rajale, kus on rahu ja hingamine. Kuidas Ta seda teeb? Läbi olukordade, mis panevad meid seisma silmitsi me patuga! Sageli tähendab see me sügavustesse viimist nagu Jumal tegi ka Joonaga. Ta laseb meil kogeda oma noomimist ja olukordade poolt allaneelamist. Samas aga, just keset kõige suuremat pimedust, hüüdis Joona Jumala poole ja Issand vastas oma sulase appihüüule kiirelt, tuues ta ellu tagasi oma õnnistused ja tahte!