MEIE KOLETISTE JUMAL

”Vaata ometi jõehobu, kelle ma olen loonud nagu sinugi...” (Iiob 40:15) ”Kas sa saad krokodilli õngega välja tõmmata või nööriga köita tema keelt?” (Iiob 40:25)

Miks pidi Jumal alustama oma ilmutuse jagamist sellega, et pani Iiobi mõtlema neile kahele suurele koletisele? Miks pidi Iiob üldse vaatama silma jõehobule ja krokodillile?

Esmalt esitles Jumal oma sulasele seda probleemi järgnevalt: “Vaata Iiob, siin on üks jõehobu su kannul! Mis sa temaga peale hakkad? Suudad sa ta maha murda oma füüsilises jõus? Ei? Või suudad sa ehk kuidagi ta “ära rääkida”?!? Aga nüüd vaata, siin on üks krokodill ähvardamas sind. Mis sa temaga peale hakkad? Sel loomal on ju süda kõva kui kivi ja armu ei anna ta kellelegi!”

Need näited olid nii palju enamat kui vaid üks lihtne loeng loomariigi elanike kohta. Pigem rääkis siin Jumal Iiobile elu ”koletistest”. Ta andis mõista oma sulasele, et need kaks suurt, jõulist ja kõikvõimast loodut esindasid hiiglaslikke probleeme, mis möllasid Iiobi elus.

“Mõtle korra jõehobu peale. Ta trambib jalge alla kõik, mis vähegi su teele sattub. Ta on liiga suur, et temaga omal jõul toime tulla, Iiob! Sinust pole talle võrdväärset vastast ja ükskõik, mida sa ka ette ei võtaks, sa ei suudaks teda võita. Ainult mina, sinu Jumal, tean, kuidas peatada seda koletist!”

“Ja kuidas on lood krokodilliga, Iiob? Ükski inimlaps pole võimeline võitlema sellise olendiga ja mitte keegi ei suudaks omast jõust röövida krokodillilt tema võimast ”varustust”. Sama kehtib ka sinu vaimse vaenlase, Saatana kohta. Ainult mina suudan võita lahinguid temaga.”

Paned sa tähele, mida Jumal on ütlemas? Ta ei räägi ainuüksi Iiobile, aga kõikidele usklikele. Ja ta kuulutab: ”Vaata tõele näkku koletiste osas oma elus. Sa ei tule nendega ise toime. Mina olen ainukene, kes suudab neid võita.”

Iiob vastas: “Minu Jumal on kõikvõimas ja suudab kõike. Mitte ükski Tema plaanidest ei lähe luhta. Ma tean, et ma ei suuda omast jõust seista vastu jõehobule ja krokodillile, kuid see polegi tähtis, sest ma tean, et minu Jumal suudab. Minu asi on lihtsalt püsida paigal ja näha Issanda päästet tulemas.” (Iiob 42:1-2)