IGATSUS MÄÄRAB SAATUSE by Claude Houde

Ma olen Uue Elu Koguduse pastor Montreali lõuna kaldal, Kanadas. Me alustasime oma kogudust käputäie inimestega, kellega käisime koos ühes koolist renditud imeväikses ruumis. Täna külastab me kogudust iganädalaselt 3500 inimest ja see on miski, mida pole Quebecis eales nähtud! Vähem kui 2% kogu me rahvast on evangeelsed kristlased. Tüüpiline Kanada evangeelne kogudus on eksisteerinud üle 50 aasta ja seal käib keskmiselt koos vähem kui 80 inimest.

Kuidas siis selgitada seda ebatavalist lõikust meie koguduses? Miks oleme me 20 aastat jutti olnud õnnistatud koguduse kasvuga Põhja-Ameerika ühes kõige vaenulikumas ja ilmalikumas keskkonnas? Me ei korralda evangeelseid krussaade ega katseta kõige popimaid meetodeid ja strateegiaid, mida kaasaja koguduse kasvu gurud jagavad. Jah, meil on olnud mitmeid kirikuehituse projekte ja meil on pühapäeviti mitu teenistust, kuid me kasvame aasta aastalt üha enam ja enam. Miks? Aga lihtsalt seetõttu, et me koguduses käivad erineva vanuse, rahvuse ja sotsiaalse taustaga mehed ja naised, kogevad otsustava usu elumuutvat väge. Sajad inimesed saavad igal aastal päästetud, jagades oma isiklikke lugusid Jumala armust, julgusest ja lunastusest. Need on ilusad ja imelised lood, mis kätkevad endas „Jumala seletamatuid tegusid“! Nad kutsuvad oma sõbrad, naabrid, pereliikmed, kolleegid ja kolleegide sõbradki kaasa, et nemadki võiks „maitsta ja näha, et Issand on hea ja et õnnis on inimene, kes Tema juurest pelgupaika otsib!“ (Psalmid 34:9). Ja Jumal paljundab oma kogudust selle läbi.

Kaasaegses, ilmalikus ja küünilises Prantsuse Quebecis, nii nagu tegelikult kogu maailmas, on usuotsus see, mis süütab ärkamise tule ja muudab inimeste elud. Tuhanded „Taanielid“ kogevad läbimurdeid ja vabanemisi, mida keegi ega miski ei saa ümber lükata. Kõige selle keskel puudub aga igasugune staaritsemine, imelikud müsteeriumid, lihvitud professionaalsus või muidu trikitamised. On vaid kaasaja „Taanielid“ – mehed ja naised, kes elavad oma igapäevast elu vabaduses ja valguses, väes ja usuotsusest lähtuvates võimalustes. Nad mõistavad, et nende igatsus määrab ära nende saatuse ja kuigi selle täitumine on inimlikult võimatu, on Jumalale kõik võimalik.

__________
Claude Houde on Eglise Nouvelle Vie (Uue Elu Koguduse) juhtivpastor Montrealis, Kanadas. Pidev kõneleja World Challenge’i poolt korraldatavatel pastorite ja juhtide konverentsidel. Uue Elu Kogudus on kasvanud tema juhtimise all käputäiest inimestest enam kui 3500 liikmeliseks, olles üks väheseid edukaid protestantlikke kogudusi Kanadas.