ISA HEAMEEL

Enamusele meist on kadunud poja lugu tuttav, mistõttu ei hakka siinkohal selles osas detailidesse laskuma. Sellegipoolest tahaks rõhutada, et loo peamine iva ei keerle sugugi mitte kadunud poja ümber, vaid on eelkõige seotud isa rõõmuga.

Loomulikult on kadunud poja lugu seotud tagasipöördumisega (Luuka 15:11-31), kuid küsimus ei ole ainult selles, et poeg tuli lõpuks ometi tagasi koju. Küsimus on ka selles, mis hoiab poega kodus. See on seotud armu, andestuse ja taastamisega. Seda lugu uuesti lugedes sa näed, et teema ei lõppenud ainuüksi poja naasemisega ja see on väga oluline.

Mis see siis on, mis hoiab poega kodus? Teadmine, et ta isal on temast hea meel! „Sest see mu poeg oli surnud, ja on jälle saanud elavaks, ta oli kadunud, ja on leitud!" Ja nad hakkasid rõõmsasti pidutsema.“ (Luuka 15: 24-25). Kadunud poja isa ei sõidelnud oma poega kunagi.

Ka ei mõistnud ta teda hukka ega maininud sõnagi tema kodunt põgenemisest. Selle asemel korraldas ta hoopis suure peo, kutsudes kokku kogu pere, sõbrad ja naabrid. Isa oli igatsenud poja kojutuleku järele ja lõpuks ometi see ka sündis. Kadunud poeg oli algul kõigele vastu, öeldes: „Ei, ei– ma pole seda väärt!“ Kuid ta isa ei teinud sellest väljagi, andes korralduse rüütada teda kuuega, panna talle sõrmuse sõrme ja kingad jalga. Kõik, mis kuulus isale, sai järjekordselt osaks ka pojale. Ja kõik olid üliväga rõõmsad, tähistades toimuvat muusika, tantsu – ja pidutsemisega.

Mina usun, et armastus oli see, mis selle noore mehe tagasi koju tõi, kuid isa heameel oli see, mis ta sinna ka jättis! Ärkas ju kadunud poeg igal hommikul tõdemusega, et isal on tema kodus olemise üle hea meel. Isal oli hea meel, et poeg oli tema juures. Kuid mis veelgi olulisem – kõik, mille röövikud olid noore mehe elus hävitanud, sai taaskord taastatud.

Olen tundnud mitmeid endisi sõltlasi, kes on kui seesama kadunud poeg. Kõik, mida nad näevad, on tänu nende sõltuvusele kaotsi läinud: abikaasa, lapsed, teenistus. Nad kogevad Jumalapoolset korrale kutsumist ja see võib olla üsna valus, kuid samas ütleb Jeesus neile läbi selle tähendamissõna: „Minu kuningriigis ei lähe miski kaduma. Te saate tugevamaks läbi selle kogemuse. Te olete nüüd kodus ja minu arm taastab teid täielikult.“