PALVEELU

Püha Vaim on tulnud, et juhtida meid palveellu. „Samuti tuleb ka Vaim appi meie nõtrusele: me ju ei tea, kuidas palvetada, nõnda nagu peab, kuid Vaim ise palub meie eest sõnatute ägamistega.“ (Roomlastele 8:26).

Pane tähele, mida Paulus ütleb Püha Vaimu rolli kohta meie palveelus. Me oleme sageli suures segaduses, muutes palve teema väga keeruliseks. Mine ükskõik, millisesse kristlikku raamatupoodi ja sa leiad lugematul hulgal palveteemalisi raamatuid, mis annavad väga detailse ülevaate selle kohta, kuidas paluda. Kõik need erinevad teooriad võivad tõstatada mitmeid küsimusi palve kohta:

  • Millal palvest saab eestpalve?
  • Kas eestpalve mõõdupuuks on palve sagedus; see, kui kõva häälega ma palun või kui palju aega ma veedan põlvedel?
  • Mind on õpetatud paluma Jumala tahte kohaselt, kuid kuidas ma tean, mis on Jumala tahe?
  • Ja kuidas üldse peaks mu palve välja nägema? Kas mõtteis palutud palved lähevad ka arvesse?
  • Mille eest ma üldse palun?

Taoline segadus võib tekitada nii suuri pingeid, et paljud hakkavad üldse vältima palvetamist.

Kuid kunagi varem pole olnud aega, mil Jumala laste palveid vajatakse enam kui eales varem. Me elame maailmas, mis on omadega täitsa sassis. Mida hullemaks muutub ülemaailmne olukord, mis ähvardab röövida inimeste rahu, seda enam otsib ühiskond tröösti allikat. Kuid seda pole võimalik leida psühhoteraapiast, surnud usunditest, erinevatest üritustest või isegi mitte heategevusest.

Piibel ütleb meile: „Tõe Vaimu, keda maailm ei saa võtta vastu, sest ta ei näe teda ega tunne teda ära. Teie tunnete tema ära…“ (Johannese 14:17).
Üks meie suurimad tähelepanu punkte peaks peituma selles, et me hoiame alal oma palveelu. Sest kui me ei palu, kurvastame me Jumala Vaimu. Jah, see on täiesti võimalik kurvastada Püha Vaimu. Paulus kirjutas: „Ja ärge kurvastage Jumala Püha Vaimu.“ (Efeslastele 4:30).

On tõsi, et Püha Vaim jagab Jumala kurvastust oma rahva uskmatuse ja mitte palvetamise pärast. Pane tähele vaid neid üksikuid võimsaid viise, kuidas Püha Vaim mängib rolli sinu palvetes:

  • Läbi palve ilmutab Püha Vaim Kristuse kohalolekut meis.
  • Läbi palve seob Püha Vaim Jumala tõotused me südame külge.
  • Läbi palve Lohutaja trööstib meid.
  • Läbi palve vabastab Püha Vaim oma lohutuse, rahu ja hingamise veed meie hinge.