JUMALA ÄRATUSKUTSED

Jumala esimene äratuskutse Iisraelile tuli läbi Assüüria sissetungi. See nende ammune vaenlane ründas kahte Iisraeli provintsi – Sebuloni ja Naftalit. Õnneks piirdusid rünnakud vaid nende kahe punktiga ja kahjustused olid minimaalsed. Samas kõnetas Jumal oma rahvast nende läbi väga selgelt. Kuid Tema valitud rahvas oli kaotanud oma turvatunde ja samas magas maha Jumala kõnetuse nende aegade keskel.

Iisrael sai seejärel oma teise äratuskutse, mis seekord oli palju, palju tõsisem. Kaks rahvast, keda Piibel nimetab „Iisraeli vaenlasteks“ – süürlased ja vilistid – koondasid oma jõud, et teha äkkrünnak iisraellaste vastu. Jesaja kohaselt tuli see rünnak nii idast kui läänest (Jesaja 9:11), piirates ümber kogu Iisraeli. See äkkrünnak oli täiega laastav.

Peale kaksiktornide ründamist New Yorgis 11.septembril, 2001.a., küsis enamus ameeriklasi: „Kus küll Jumal selle rünnaku ajal oli?“ Mida pidi Ta rahvas selle hävinguga peale hakkama, mis neid korraga tabanud oli? Jesaja annab meile teada, et Jumal oli ustav kõnetama oma rahvast Iisraeli päevil: „Issand läkitab sõna Jaakobisse ja see langeb Iisraeli peale.“ (Jesaja 9:7). Jumal kõneles väga selgelt, saates sõnumi kogu oma rahvale. Armsad, see salm ütleb ka meile midagi väga olulist nende hävinguaegade keskel, kus me ise täna elame. Selle sõnum on: „Jumal saadab alati oma sõna.“ Jumal pole mitte kordagi ajaloo vältel jätnud oma lapsi keset rahutuid aegu teadmatusse. Ta pole mitte kunagi hüljanud meid või lasknud meil ise asjadest sotti saada. Ta saadab alati sõna, mis toob ka arusaamise asjadest.

Jumal tõstab isegi praegu esile oma vahimehi, kes oleks Tema suuks aegadel, mille keskel elame. Otsides Tema palet, kurvastavad, nutavad ja parandavad need Ta sulased meelt ning ma usun, et nad kuulevad ja mõistavad Jumala sõnumit hetkeaegade ja olukordade taga. Veelgi enam – nad ei karda anda edasi otseseid hoiatusi, kuna teavad, et on kuulnud Jumalalt. Nad tunnevad lausa sundust kuulutada Jumala eesmärke kõigi nende rahutuste taga.