EHE ARM by Nicky Cruz

Miski ei liiguta Jumalat enam kui alandlik süda ja armulik vaim. Jumal reageerib armule, sest ainuüksi kaastunne on see, läbi mille võime Teda tõeliselt tundma õppida. See on ühe tõelise Kristuse järgija eristatav tunnus.

Me pole iialgi lähemal Jumala südamele, kui siis, kui kellelegi andeks anname. Ühtlasi pole me eales nii kaugel Jumalast, kui siis, kui viha peame. Jeesus ütles: „Sest kui te annate inimestele andeks nende eksimused, siis annab ka teie taevane Isa teile andeks, kui te aga ei anna inimestele andeks, siis ei anna ka teie Isa teie eksimusi andeks. (Matteuse 6:14-15). On vaid mõned üksikud piiblisalmid, mis annavad nii selgelt mõista Jumala ootustest. Kui sa ei andesta – ei andesta Jumal ka sulle.

Kuulsin mõned aastad tagasi paarist naisest, kes ärkasid öösel selle peale üles, et nende kodu rööviti. Üks naistest oli piisavalt kärme ja helistas politseisse, kes vaid mõne minutiga sündmuskohale jõudis. Mitmed politseiautod saabusid sireenide huilates ja noor vargapoiss peeti kinni.

Ajal, mil’ politseiülem veel majas viibis ja ohvritelt raporti jaoks vajalikku infot kogus, küsis üks naistest, mis kinnipüütud noormehest saab? „Ta üle algatatakse kohtuprotsess ja ta saadetakse vangi“, vastas politseinik. Ajal, mil mees veel rääkis, meenutas Jumal naisele ühte sarnast intsidenti, mis oli toimunud vaid mõni kuu varem. Tema enda poeg oli sooritanud kuriteo ja viidi politsei poolt minema. Kahju kannatanud perekonnal hakkas aga temast viimasel hetkel hale meel ja nad andsid talle ta teo andeks. Vaatamata kohtuniku keelitamisele, võtsid nad oma hagi tagasi ja ta poeg pääses vabadusse. Ja siis naine koges, kuidas Jumal ütles talle: „Ma tahan, et näitaksid üles samasugust andestust!“

On olemas teatud sorti kaastunnet ja armu, mis esitab inimloogikale väljakutse. Uskmatud ei saa sellest aru ja harva saab selle eest ka mingit tasu. Andestada kellelegi, kes on meie vastu eksinud, on üks kõige raskemaid asju, mida Jumal saab meilt paluda. Samas on arm just see, mida Ta kõige enam oma järgijates näha tahab.


__________
Nicky Cruz, rahvusvaheliselt tunnustatud evangelist ja viljakas raamatute autor, pöördus Jeesuse Kristuse poole 1958 aastal New York Citys, peale David Wilkersoniga kohtumist. Enne seda oli ta elanud vägivaldset ja kuritegelikku elu. Tema dramaatiline pöördumislugu ilmus esmalt D.Wilkersoni raamatus „Rist ja pussikangelased“ ja hiljem juba tema enda bestselleris „Jookse, poiss, jookse.“