KINNISIDEE RIKKUSEST ja ÕITSENGUST

Kohtupäev jõuab seda lähemale, mida enam ühiskond saab haaratud õitsengust ja turvatundest. „Kui öeldakse: „Nüüd on rahu ja kindel olek”, siis langeb äkiline hukatus nende peale…“ (1 Tessalooniklastele 5:3). Kreekakeelne sõna, mida Paulus kasutab „rahu“ kirjeldamiseks, on „eirene“, mis viitab õitsengule. Ootamatu häving ja hukatus tuleb esile ajal, mil’ inimese meeled ja mõtted on keskendunud maistele rikkustele. Kui valitseb rahahullus! Ahnus! Raha kokkuajamine! Jeesus hoiatas meid, et see on ka aeg, kus inimese süda veab inimest alt, tekitades suurt hirmu, kui kõik õudused maailma tabavad. Inimesed igatsevad millegi kindla, millegi turvalise järele. Nimetatud piiblisalmis pole öeldud, et see saab olema rahu ja turvalisuse aeg, vaid et inimesed ise ütlevad, et: „Nüüd on rahu ja kindel olek.“ See ongi peamine asi, millest nad räägivad. Kõik nende vestlused keerlevad raha, varade, investeeringute ja selle ümber, kuidas ja kuhu seda kõike turvaliselt paigutada.

Iialgi varem kogu inimkonna ajaloos pole inimesed olnud nii rahast juhitud. Rikkuses ja õitsengus peitub kui „Ameerika unelm“! Aktsiaturust on saanud hiiglaslik mängupõrgu. Miljonid ameeriklased mängivad lotot või külastavad kasiinosid, lootes üle öö rikkaks saada. Millest taoline kinnisidee ja sõltuvus? Aga sellest, et igaüks teab, et torm on tulekul. Kogu maailm ootab ärevalt üks päev saabuvat majanduskrahhi. Seetõttu püüavadki nad end selle kohutava aja eest kindlustada, püüdes tormist ette jõuda.

Rikkuse ja õitsengu ihalus on tunginud ka kogudusse. Oleks Paulus alles kurvastanud, oleks ta teadnud, et kord saabub päev, kus jumalasulased muudavad Kristuse lepingu raha lepinguks. Kord oli aeg, kus kogudus seisis sirge seljaga maailma ees, kandes selget tunnistust ahnuse ja materialismi vastu; asjade ja enesearmastuse vastu, saamahimu ja asjade kokkuajamise vastu. Tänapäeval näeb maailm aga kogudust kui oma suurimat konkurenti hea elu nimel võitlemise eest. Maailm naerab ja pilkab kristlasi, et nad on hüljanud Kristuse kannatused ja andnud järgi selle maailma rikkuste ahvatlustele.

„Vaadake siis hoolega, kuidas te elate: mitte nagu arutud, vaid nagu targad, kasutades aega õigesti, sest päevad on kurjad.“ (Efeslastele 5:16-17).